Podprogram 2017 – Informacja o efektach
Stowarzyszenie Klub Kobieta 2000 przy współpracy z Bankiem Żywności w Gorzowie Wlkp. realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących, w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1200 osób z terenu powiatu choszczeńskiego znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Osobom potrzebującym wydaliśmy 62 tony żywności.
W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej nie prowadzono warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.